WARTOŚĆ ODŻYWCZA RYB

 

Jak mówi hasło reklamowe <<ryba wpływa na wszystko>> i rzeczywiście dzięki swojej wysokiej wartości odżywczej ryby mają szeroki korzystny wpływ na organizm. Znajdziemy w nich bowiem pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę ,,D" ale również szereg składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez, wapń.

 

Ryba rybie nierówna

 

Na skład mięsa ryb wpływa wiele czynników takich jak gatunek, wiek, rodzaj pożywienia, teren żerowania. Wszystkie jednak sa wartościowym produktem spożywczym. największy udział procentowy w mięsie ryb ma jednak woda ( 52-85 %) i jest on wyższy niż  w przypadku zwierząt rzeźnych. Tłuszcz stanowi 0,13- 27 %, białko 12-25 % (najwięcej białka i tłuszczy mają ryby tłuste ), a węglowodany marginalną wartość nie wyższą niż 1 %.

 

Ryby można podzielić z uwagi na pochodzenie ( ryby morskie, ryby słodkowodne ) czy też na zawartość tłuszczu. Ryby morskie są bogatsze od słodkowodnych w tłuszcz, a co za tym idzie zawierają więcej kwasów omega-3. Również jednak tłuste słodkowodne ryby są w niego bogate. Niestety w rybach chudych z uwagi na małą zawartość tłuszczu podaż kwasów tłuszczowych jest niższa jednak nadal sa bogate w inne składniki odżywcze. Jak więc wygląda podział:

  • ryby morskie: łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot,
  • ryby słodkowodne: leszcz, brzana, karaś, karp, pstrąg, płoć, lin, jesiotr, sandacz

 

  • ryby chude : morszczuk, dorsz, tilapia, sandacz, kergulena, sola, lin, szczupak, miruna, mintaj,panga, płastuga, flądra, dorada, leszcz, płoć,
  • ryby średnio tłuste :pstrąg , karmazyn, karp, turbot,
  • ryby tłuste: halibut, łosoś, węgorz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynka, szprot.

 

Co nam dają ryby ?

 

Najistotniejszym składnikiem odżywczym w jaki bogate są ryby są kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. W rybach znajdziemy dwa kwasy z tej grupy: eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Warto zwrócić uwagę, iż ryby z północnych oceanów zawierają zwłaszcza dużo EPA, a z południowych DHA.

Kwasy te występują głównie w rybach. W produktach roślinnych możemy zaś znaleźć inny kwas z rodziny omega-3-kwas alfa-linolenowy (olej lniany, rzepakowy, sojowy),z którego EPA i DHA mogą w organizmie być wytworzone. Co dają organizmowi kwasy z rodziny omega-3 ?

 

  • wpływają korzystnie na układ krążenia chroniąc przed powstawaniem blaszki miażdżycowej,
  • zmniejszają ryzyko arytmii serca, chronią przed zawałem serca, zmniejszają krzepliwość krwi,
  • pobudzają do wytwarzania tlenku azotu rozszerzającego naczynia krwionośne, co ułatwia przepływ krwi i  obniża ciśnienie,
  • sprzyjają zwiększaniu się poziomu ,,dobrego cholesterolu HDL,sprzyjają przywracaniu równowagi w stężeniu cholesterolu we krwi,
  • obniża ryzyko nowotworów,
  • są istotne dla dobrego wyglądu skóry, włosów, paznokci,
  • działają przeciwzapalnie co jest ważne dla osób cierpiących na zapalenie stawów,
  • są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, odpornościowego
  • sprzyjają zwiększeniu produkcji serotoniny-hormonu dobrego nastroju.

Jak zatem wygląda zawartość kwasów tłuszczowych w rybach i owocach morza:

  • łosoś 1,8 g/100 g, sardynki 1,4 g/100 g, makrela 1,0 g/100 g, tuńczyk 0,7 g/100 g, halibut 0,4 g/100 g, dorsz 0.1 g/100 g, małże 0,7 g/100 g, ostrygi 0,5 g/100 g, krewetki 0,3 g/100 g, tilapia i panga około 0,08 g/100 g.