FILET ZE ŚWIEŻEJ TILAPII Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 4 filety ze świeżej Tilapii
  • 4 małe pory
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 łyżki masła
  • odrobina oliwy
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki białego wina
  • Koperek do dekoracji

WYKONANIE:

 

Pory z blanszować w gorącej wodzie, cukinię umyć i pokroić wzdłuż na wąskie plastry. Rybę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na porcje. Przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym na patelni maśle z oliwą ułożyć rybę, krótko podsmażyć z obu stron. Zalać winem i dusić chwilę do odparowania alkoholu. Rybę wyjąć z patelni, ułożyć na gorącym talerzu. Na patelnie włożyć cukinię i por, po 2-3 minutach zdjąć i ułożyć na  talerzu obok ryby. Ozdobić koperkiem i cytryną. 

Smacznego.