Karp zapiekany 

w jarzynach

  • porcje / 4
  • przygotowanie / 80 min
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt / średnio drogie

składniki:

  • 4 filety z karpia
  • 25 dag pieczarek
  • 50 dag fasoli szparagowej
  • 2 marchewki 
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego,sól,pieprz
  • szczypta przyprawy do ryb
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania
  • cebula i masło do zasmażania pieczarek

 

sos:

  • szklanka śmietany lub śmietany i jogurtu ( pół na pół )
  • 3 żółtka
  • mała łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

 

przygotowanie: 

 

Jarzyny zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, zagotowujemy, gotujemy ok. 10 min, wkładamy porcje karpia i gotujemy, aż ryba będzie miękka, ale nie rozgotowana ( czas zależy od wielkości i grubości filetów ).Naczynie przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.

Posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, dodajemy pieczarki, całość smażymy, aż połowa wytworzonego przez grzyby sosu wyparuje.

Przygotowujemy sos: śmietanę, żółtka i mąkę lekko ubijamy, aż sos będzie jednolity i lekko spieniony.

Duże żaroodporne naczynie obficie smarujemy tłuszczem. Na spód wkładamy odsączoną fasolkę i posiekaną marchewkę, na jarzynach układamy filety z karpia a na nich porcje pieczarek w taki sposób, by na każdym kawałku ryby była taka sama ilość, całość zalewamy sosem i wstawiamy na 20 min do nagrzanego do temp. 180"C piekarnika. Potrawa jest gotowa, gdy sos lekko się zrumieni. Podajemy z dodatkiem młodych ziemniaków, obficie posypanych zieleniną.