Śledzie

po królewsku

  • porcje / 8
  • przygotowanie / 20 min
  • trudność / łatwe
  • kaloryczność / średnioksloryczne
  • koszt / tanie

 

składniki:

  • opakowanie filetów śledziowych ( matiasy ) w zalewie z oliwą
  • puszka zielonego groszku konserwowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • mały pęczek szczypiorku wraz z młodą cebulą ( dymka)
  • 1 słoik 200 ml majonezu
  • 2 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany
  • sól , pieprz 
  • liście sałaty
  • cebula 
  • natka pietruszki

wykonanie:

 

Pokrojone jajka w kostkę i szczypiorek łączymy z odsączonym groszkiem , dodajemy majonez i śmietanę. Składniki mieszamy, lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Na płaskim półmisku układamy liście sałaty, a na nich układamy wcześniej zrobioną sałatkę a na sałatce porcje śledzia . Całość posupujemy obficie piurkami cebuli i przybieramy natką pietruszki.