Zakąska ze śledzi

po cygańsku

  • porcje / 8
  • przygotowanie / 20 min
  • trudnośc / łatwe
  • kaloryczność / niskokaloryczne
  • koszt / tanie

 

składniki:

  • opakowanie filetów śledziowych ( matias ) w zalewie  z oliwą
  • zielenina
  • czastki pomidora do dekoracji

sos:

  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju
  • 2 cebule 
  • 2 ogórki warszawskie 
  • łyżka posiekanych korniszonów
  • 2 łyżki posiekanych korniszonów
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • sól, pieprz, cukier

wykonanie:

Przygotowujemy sos: pokrojone w cienkie piórka cebule parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy zimną wodą i odsączamy. Oliwę łączymy z keczupem, dodajemy przyprawy, cebulę, posiekane ogórki warszawskie i korniszony mieszamy. Odsączone z zalewy filety dzielimy na zgrabne porcje, układamy na półmisku i zalewamy sosem. Półmisek szczelnie zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. przed podaniem przybieramy zieleniną i cząstkami świeżego polskiego mpomidora.