ŚLEDŹ ATLANTYCKI ( Clupea harengus harengus )

Śledź Atlantycki występuje w Północnym Atlantyku od Bretanii po Grenlandię i Spitsbergen,a także w Morzu Barentsa,Bałtyckim,Północnym i Morzu Białym.W zachodnim Atlantyku śledź żyje u Wybrzeży Kanady i Północnej części Stanów Zjednoczonych.Mimo przełowienia nadal zalicza się do najważniejszych produktów rybołówstwa.Pod względem komercyjnym ryb śledziokształtnych śledź atlantycki.Posiada gładką pokrywę skrzelową pozbawioną skostniałych krawędzi.W przeciwieństwie do szprota nasada płetwy brzusznej leży za przednim końcem płetw grzbietowych.Zielone (czyli świeże)doskonale smakują smażone.Śledzia można zakupić w postaci solonego i marynowanego,zazwyczaj takiego śledzia można przyrządzić na wiele sposobów,najlepiej smakują śledzie smażone jak i solone,ponieważ w nich można wyczuć doskonały smak.Śledzie z jajeczkami nazywa się (ikrzakami) a ze spermą (mleczakami).W Polsce możemy bardzo często spotkać śledzia wędzonego jak i solonego,choć bywają w oleju czystym jak i z dodatkami np.cebulką,a także smażone w zalewie octowej.W sklepach ze świeżą rybką możemy trafić na śledzia Atlantyckiego rozmrażanego który nie nadaje się do ponownego mrożenia.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 G RYBY:

100 g zawiera: 161 kcal, 18 g białka, 60 mg cholesterolu, 327 mg potasu, 236 mg fosforu, 90 mg sodu, 57 mg wapnia, 3,2 mg niacyny, 1,1 mg witaminy E .