szprot,sardynka norweska 

( sprattus sprattus )

Szprot smakuje znakomicie również jako świeża ryba, o czym mało kto wie. Najczęściej dociera do nas jako wędzona i w postaci konserwy w oleju i pomidorach.

Szprot jest rozpowszechniony od Morza Bałtyckiego po Morze Północne i wybrzeże atlantyckie Maroka.Występuje również w Morzu Śródziemnym i Czarnym.

Głównym obszarem jego połowu jest północny Atlantyk,ale gatunek ten odławia się bardzo często w Morzu Śródziemnym i Czarnym.

Tak smaczna ryba ma nie wielkie rozmiary,ponieważ nie dorasta nawet do 20 centymetrów długości, jest znacznie mniejsza od śledzia. Posiada niebieskozielony grzbiet i srebrzyste podbrzusze. 

Świeżo usmażone szproty mają delikatny smak, ale u nas w handlu najczęściej spotykany jest w postaci konserwy i wędzonej.

 

śledź atlantycki

śledź pacyficzny

sardynka europejska