Kalmary 

w sosie pomidorowym

  • porcje / 4
  • przygotowanie / 90 min
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt / drogie

składniki:

  • 1 kg tuszek kalmarów
  • sól

sos:

  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • 2 cebule 
  • ząbek czosnku
  • 3 duże łyżki ( średniej wielkości puszka ) koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • szklanka rosołu ( może być z koncentratu )
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka
  • mielona ostra papryka, tymianek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy typu ,,Jarzynka "
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • pieprz cayenne

 

przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie gotujemy przez 30 min tuszki kalmarów. odstawiamy do przechłodzenia.

Przygotowujemy sos: w rondlu z grubym dnem podgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, często mieszając zasmażamy aż się zeszklą. Dodajemy koncentrat pomidorowy , keczup ,całość zasmażamy przez minutę , dodajemy rosół i przyprawy-sos powinien mieć wyraźny pomidorowy smak i zapach , a także piękny ,czerwony kolor. Na końcu dodajemy roztarty w dłoniach tymianek.

Do gotowego sosu dodajemy pokrojone w cienkie krążki lub paseczki kalmary, i całość przez chwilę trzymamy na niewielkim ogniu , potrząsając często rondlem , by potrawa nie przywarła do dna.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub grubym makaronem oraz zieloną sałatą , polaną spienionym sosem jogurtowym.