ŚLEDŹ PACYFICZNY (Clupea harengus pallasi)

Jest blisko spokrewniony z atlantyckim i był przez długi czas uważany za podgatunek tego ostatniego.Obszar jego rozpowszechnienia sięga od Morza Białego i Morza Berentsa po północny Pacyfik, gdzie występuje po obu stronach Cieśniny Beringa aż po Japonię i Koreę lub Kalifornię. Zasoby tej ryby są już jednak coraz mniejsze z powodu przełowienia.

Śledź Pacyficzny prawie nie różni się wyglądem od śledzia atlantyckiego, ale oba gatunki mają inną liczbę kręgów. Odmienne są również ich zwyczaje związane z tarłem.

Podobnie jak śledź atlantycki, śledź pacyficzny jest wykorzystywany zarówno świeży, jak i solony.Ponieważ istnieje wielka różnorodność oferowanych w handlu produktów śledziowych, a coraz mniej uwagi zwraca się na świeżość towaru, należy dokładnie czytać opisy na opakowaniach.