Karp w pikantnym sosie

  • porcje / 4
  • przygotowanie / 80 min
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt / średnio drogie

składniki:

  • żywy karp o wadze do 1,7 kg
  • sól,pieprz lub przyprawa do ryb
  • mąka krupczatka
  • oliwa i masło do smażenia

sos:

  • 2 łyżki masła
  • kopiasta łyżka mąki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka posiekanych pieczarek
  • duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany

wywar:

  • duża pietruszka ( może być z nacią )
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól

Z oczyszczonego karpia 2 filety i dzielimy na 2 równe części. Głowę,po dokładnym oczyszczeniu, oraz pozostałe resztki ( ości grzbietowe, płetwy )zalewamy niewielką ilością wody (2 i 1/2 szklanki ), dodajemy przyprawy, rozdrobnioną pietruszkę, gotujemy wywar.

Filety oprószamy solą i pieprzem lub przyprawą do ryb, obtaczamy w mące ( nadmiar mąki strząsamy ) i smażymy, rumieniąc z obu stron.

Prosto z patelni rybę przekładamy do rondla, pozostały po smażeniu filetów tłuszcz uzupełniamy,podsmażamy w nim pokrojoną w piórka cebulę i rozdrobnione pieczarki, dodajemy płaską łyżkę mąki i razem zasmażamy, aż mąka lekko się zrumieni.Zasmażkę rozprowadzamy przecedzonym wywarem z ryby w takiej ilości, by sos miał właściwa konsystencję.

Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i jak trzeba doprawiamy do smaku. Sosem zalewamy ułożoną w rondlu rybę, przykrywamy, dusimy na niewielkim ogniu przez około 5-7 min, zdejmujemy z ognia, gdy trzeba lekko doprawiamy, dodajemy spienioną śmietanę. Podajemy z młodymi ziemniakami obicie posypanymi koperkiem.