halibut błękitny, halibut czarny                              ( reinhardtius hippoglossoides )

Obszar występowania halibuta błękitnego rozciąga się od Spitsbergenu po zachodnie wybrzeża Irlandii, występuje też w zachodniej części Oceanu Atlantyckiego do Nowej Funlandii oraz w północnych rejonach Oceanu spokojnego. Żyje na głębokości od 200 do 2000 m. Jest dostępny w sklepach rybnych także u nas.

Halibut błękitny różni się od białego umiejscowieniem głównego oka, które znajduje się na czubku głowy, oraz prosta linią boczną. Jego ciało jest jednolicie czarne, strona ślepa też jest ciemna ( szaroniebieska ).

Mięso halibuta błękitnego jest znacznie tłuściejsze od mięsa jego białego krewniaka ( halibut biały ) i doskonale nadaje się do grillowania lub smażenia.

 

UWAGA:

Halibuta świeżego w naszych Polskich sklepach kupimy tylko w postaci rozmrażanej i mrożonej. W sklepach czy marketach nie dostaniecie świeżego halibuta jak to polecają wybrane sklepy na naszym rynku ( OSZUKIWANIE KLIENTA, CENA JESZCZE RAZ TAKA )

Halibut biały