Filety z dorsza 

w sosie włoskim

  • porcje / 6
  • przygotowanie / 60 min
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt / średnio drogie

 

składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 3 cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • oliwa lub olej
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • puszka groszku konserwowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • mielona słodka papryka
  • mielona ostra papryka
  • szczypta przyprawy chili lub pieprzu cayenne
  • sól , pieprz , sok z cytryny

wykonanie:

 

Skropione sokiem z cytryny. W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę wraz z drobno posiekanym czosnkiem i pokrojoną w pióra cebulą. gdy się zeszklą (nie dopuszczamy do zrumienienia !) , układamy na wierzchu przygotowane filety , rondel szczelnie przykrywamy i całość dusimy na niewielkim ogniu , aż ryba będzie miękka , ale nie rozgotowana. Pod koniec duszenia dodajemy wino , koncentrat i keczup. gdy składniki sosu dobrze się połączą , dodajemy odcedzony z zalewy groszek. Jeśli trzeba , całość lekko przyprawiamy i trzymamy na niewielkim ogniu, pod przykryciem , przez kilka minut.

Podajemy z ziemniaczkami, frytkami i pikantną , sezonową sałatką.