Śledzie w pikantnym sosie

  • porcje / 8 
  • przygotowanie / 15 min 
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt /średnio drogie

 

składniki:

  • opakowanie filetów śledziowych( matias )w zalewie z oliwą
  • zielenina do przybrania 

sos:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka gęstej , kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 1 płaska łyżka świeżego chrzanu
  • sól, pieprz
  • cukier puder

wykonanie:

Przygotowujemy sos: Żółtka rozcieramy z sokiem z cytryny na jednolitą masę i dodajemy śmietanę. Gdy składniki się połączą, dodajemy cebulę m, chrzan, przyprawy, drobno pokrojone białka i całość delikatnie mieszamy.

Ułożone na półmisku porcje śledzi zalewamy sosem po czym półmisek zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2 godz. Przed podaniem przybieramy zielenina.