skorupiaki

Skorupiaki to kulinarny temat - rzeka ! Bogactwo gatunków i nazw przeogromne: who's who wśród homarów, langust i krabów.

 

Większość członków wielkiej rodziny skorupiaków uzbrojona jest w nożyce i czułki. W przypadku nazwy skorupiaki  chodzi o określenie handlowe i kulinarne, które znaczeniowo pokrywa się z zoologicznym terminem ( Crustacea ). Zaliczane są one do stawonogów, ale w przeciwieństwie do spokrewnionych z nimi owadów żyją w morzach, a niektóre nawet w wodach słodkich i słonawych. Z ponad 50 000 gatunków występujących na całym świecie  postaram się przedstawić  jedynie skorupiaki najistotniejsze pod względem kulinarnym i gospodarczym.

 

ZAMIESZANIE W TERMINOLOGII : W sklepie rybnym,w restauracji czy targu rybnym zwykle występują pod niewłaściwą nazwą: krewetki sprzedawane są jako scampi i mało kto potrafi odpowiedzieć na pytanie, czy langoustines  i langostinos  to nazwy oznaczające to samo, czy może jednak nie ? Właśnie nie - w pierwszym wypadku chodzi o homarca, a langostinos to nie wielkie raki pochodzące z Chile. A langusty ? To zupełnie inne zwierzęta. Ale to jeszcze nie wszystko: niektóre kraby mogą być krewetkami, jak np.krab Północnomorski. Różnica pomiędzy shrimps i prawns nie jest dokładnie określona, a niektóre małże mogą być nawet rakami - jak na przykład Mitella pollicipes . Mroki tej skomplikowanej i niejednoznacznej terminologii rozjaśnią nieco kolejne odsłony na tej stronie. Na kolejnych stronach zaprezentowaliśmy państwu poszczególne gatunki.

 

ANATOMIA:

 

 

 

METODY POŁOWU:

 

 

SKORUPIAKI W ODŻYWIANIU: