SOLA NA SZPINAKU POD BESZAMELEM

SKŁADNIKI;

  • 600 g filetów z soli ( 4 filety po 150 g)
  • 250 g szpinaku ( świeżego lub mrożonego)
  • ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa do formy
  • sól, pieprz

SOS BESZAMELOWY;

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml mleka

WYKONANIE;

Świeży szpinak umyj i wrzuć na minutę do wrzątku, a następnie odcedź.Mrożony szpinak rozmroź i osącz na sitku. szpinak przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozłóż na dnie formy do zapiekania wysmarowanej oliwą.Na szpinaku ułóż umyte i osuszone filety z soli.

przygotuj sos: Na patelni rozpuść masło, oprósz je mąką i zrób zasmażkę. Wlej mleko i przypraw według uznania. Gotuj, mieszając, około 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Rybę polej sosem i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C .

Podawaj z ryżem lub białym pieczywem.