Omułki o czarnej błyszczącej muszli, czasem z połyskującą zieloną krawędzią, często goszczą na stołach całego świata. Ze względu na doskonały smak swojego mięsa omułki są bardzo popularne na całym świecie i łatwo dostępne.

Zasmakuj w magicznym świecie małży, który jest spokrewniony z ostrygami i przegrzebkami, a jednocześnie zachowuje swój wyjątkowy charakter. Omułki to bardzo cenny rodzaj pożywienia , ponieważ ich mięso obfituje w minerały, witaminy i wysokowartościowe białko, a zawiera niewiele tłuszczu.

Większość rodzajów małży jest jadalnych, co sprawia, iż są one dostępne dla wielu osób, nie tylko bardzo zamożnych. Małże są dla każdego i  zdecydowanie każdy powinien je spróbować.

Małże są częścią zróżnicowanej grupy mięczaków, których cechą charakterystyczną jest posiadanie muszli.Przygotowując zupę, należy muszlę usunąć, ale zarazem staje się ona niezbędnym składnikiem wykorzystywanym w wielu przepisach, aby pięknie zaprezentować mięso małży, gdyż zapewnia wyjątkowe doznania kulinarne.

W połączeniu z egzotycznymi smakami ten cudowny mięczak może być podstawą zup, sałatek, przystawek i dań głównych.Doprawione odpowiednią kombinacją przypraw mogą nabrać wyjątkowego odcienia lub smaku.Małże mają naprawdę bardzo szerokie zastosowanie.