Dorsz w pomidorowej galarecie

  • porcje / 8
  • przygotowanie / 50 min
  • trudność / trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt średnio drogie

składniki:

  • 1/2 kg filetów z dorsza
  • 1 cebula 
  • liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 goździki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • sok z 1 cytryny
  • 1 puszka groszku konserwowego 400 g
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • szczypta mielonej , czerwonej papryki
  • 2 łyżki żelatyny
  • koperek i plasterki cytryny do przybrania

 

 wykonanie:

 

Do 1,5 l wody wkładamy przekrojoną cebulę i przyprawy, gdy płyn zacznie wrzeć , kładziemy oczyszczone filety z dorsza i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 min (ryba powinna być miękka , ale nie rozgotowana), studzimy w wywarze

Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, by napęczniała. chłodną rybę wyjmujemy , dzielimy na średniej wielkości kawałki, kropimy obficie sokiem z cytryny. Groszek odsączamy. Wywar przecedzamy przez sito wyłożone gazą , odlewamy dwie szklanki, podgrzewamy i w gorącym rozpuszczamy zamoczoną żelatynę, dokładnie mieszając łączymy z sokiem pomidorowym.

Porcje groszku i ryby wkładamy do małych miseczek lub kubeczków i zalewamy tężejącą galaretą i wstawiamy do lodówki.

Przed podaniem możemy przybrać plastrami cytryny i piórkami kopru.