ALOZA ( Alosa alosa )

Ryba ta występuje na obszarze od południowej Norwegii po Mauretanię wraz z akwenami Morza Śródziemnego.

Aloza zamieszkuje wody przybrzeżne o głębokości do 100 m, a wiosną przenosi się na tarło do rzek . Obecnie jej pogłowie z powodu zanieczyszczenia rzek znacznie spadło.

Alozy należą co prawda do ryb z rzędu śledziokształtnych , ale są nieco mocniej wygrzbiecone od śledzia. Po bokach posiadają ciemne cętki a reszta ciała jest srebrna. Osiąga maksymalnie 70 cm długości, przeważnie jednak mają zaledwie tylko 30-50 cm. Samice są znacznie większe i bardziej tłuste od samców, toteż przede wszystkim z nich robi się filety.

Alozy można smażyć w całości, filety natomiast przyrządza się na wszelkiego rodzaju sposoby. 

Wędzone smakują tylko wówczas , jeśli złowiono je przed tarłem , potem ich mięso staje się zbyt suche.