KARP ( Cyprinus carpio )

Karp jest gatunkiem ryby słodkowodnej,który współcześnie odgrywa bardzo dużą rolę gospodarczą,w wielu rejonach świata.W krajowej akwakulturze słodkowodnej początku XIX wieku zajmuje pozycję zdecydowanego lidera i stawia nasz kraj na pierwszym miejscu pod względem wysokości produkcji tego gatunku w UE.

  • Typ:Strunowce (Chordata)
  • Podtyp:Kręgowce (Vertebrata)
  • Gromada:Ryby (Pisces)
  • Podgromada:Kostnoszkieletowe (Cypriniformes)
  • Podrząd:Karpiowce (Cyprinoidei)
  • Rodzaj:Karp (Cyprinidae)
  • Rodzaj:Karp (Cyprinus carpio linnaeus)
  • Gatunek:Karp (Cyprinus carpio linnaeus)

Zmienność cech biometrycznych umożliwiła wyodrębnienie kilku podgatunków karpia,między innymi Środkowoazjatyckiego,Dalekowschodniego,Północ Wietnamskiego i Europejskiego. Karp Europejski występuje w dwóch odmianach:żyjącej w wodach naturalnych i hodowlanej.Karp ,,dziki''znany jako sazan,jest jeszcze łowiony w Dunaju,ale w rzekach i jeziorach polskich raczej już nie występuje.Pojawiający się w odłowach poza stawami karp drobno łuski pochodzi z obiektów hodowlanych.W hodowli stawowej występuje udomowiona forma karpia,u którego cechy wyglądu zewnętrznego (fenotypu),w tym pokrywy łuskowej,są przekazywane z pokolenia na pokolenie.Karp o zmniejszonej liczbie łusek powstał prawdopodobnie przed 300-400 laty,wskutek samorzutnego wytworzenia populacji o zredukowanym łuszczeniu .względem łuszczenia wyodrębnia się trzy odmiany karpia.

Drobno łuski: cała powierzchnia jest pokryta jednakowej wielkości łuskami.

Lustrzeń: popularnie nazywanym Królewskim, o najpopularniejszym typie łuszczenia,duże łuski są rozmieszczone wzdłuż linii grzbietowej i szczeliny skrzelowej,a kilka łusek różnej wielkości znajduje się,u nasady płetwy ogonowej.

Bezłuski:popularnie nazywany golcem,w zasadzie pozbawiony łusek,czasami pojedyncze łuski są rozrzucone po całej powierzchni ciała.

Karp (Sazan):pod względem jakości mięsa nie różni się właściwie niczym od lustrzenia,ale jego oskrobanie zajmuje znacznie więcej czasu.mniejsze okazy ważące ok.1 kilograma można wraz z łuskami grillować.

Lustrzeń i Karp Królewski:to forma hodowlana.Ma nierównomiernie i nielicznie rozmieszczone łuski.

W Polsce jest królem wśród wystawianych potraw w czasie Świąt Bożego Narodzenia oraz w wieczór Sylwestrowy. 

Kulinaria:Duże karpie z reguły są smaczniejsze od małych,ponieważ ryby o wadze poniżej 1 kg mają zbyt chude mięso,a spowodowane jest to zbyt małą rezerwą tłuszczową,dlatego  takie mięso może być niezbyt soczyste.Karpie sięgające wagi w przedziale 1,4 kg do 2 kg  są smaczne,ponieważ mają wystarczającą rezerwę tłuszczową za czym idzie bardzo soczyste i smaczne mięsko takie polecam na Wigilijny stół.

Ryba  nadaje się do powolnego gotowania,duszenia,smażenia,pieczenia opiekania a także wędzenia

.Karp faszerowany pieczarkami.