zimnica ( Limanda limanda )

Obszar występowania zimnicy sięga od Morza Białego do Zatoki Biskajskiej, łącznie z wodami islandzkimi. Żyje w płytkich wodach o głębokości do 100 m .Jest odławiana w dużych ilościach w północnych rejonach Oceanu Atlantyckiego i sprzedawana w stanie świeżym. Świeża zimnica jest dostępna przede wszystkim na wybrzeżu Morza Północnego. 

Posiada ciało bardziej wygrzbiecone niż szkarłacica, jej linia boczna przechodzi łukiem nad płetwami piersiowymi, ma drobne łuski i szorstką w dotyku skórę , a strona oczna jest ciemno zabarwiona i pokryta licznymi rdzawymi plamkami. gatunek ten osiąga długość 40 cm , najczęściej ma jednak ma około 30 cm.

Jej delikatne i łagodne w smaku mięso najlepiej nadaje się do smażenia na małym ogniu można też grillować , a mimo to jest uważana za rybę mniej wykwintną niż sola, ale moim zdaniem jest tańsza i równie smaczna jak sola zwyczajna. W sprzedaży częściej pojawia się w Holandii i w Anglii, ale i w naszym kraju możemy ją dostać , ale bardzo rzadko się pojawia.