grillowana ośmiornica

SKŁADNIKI:

  • 1 kg sprawionych ośmiornic
  • 1,5 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 4 łyżki keczupu 
  • posiekana natka pietruszki (świeża) 

WYKONANIE:

 

Wino i ocet balsamiczny doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ośmiornice i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. odcedzamy i schładzamy. obgotowane ośmiornice przyprawiamy sosem sojowym, sosem chili oraz keczupem i dokładnie wymieszać tak aby każdy odcinek ośmiorniczek był pokryty sosem. Odstawiamy na 20-30 min.

Tak przygotowane ośmiornice pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu przez około 5-7 min kilkakrotnie obracając.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

SMACZNEGO.

Comments: 0