sola zwyczajna, podeszwica, dover (solea vulgaris)

SOLA ZWYCZAJNA, znana jako sola  z DOVER, jest uważana za najwykwintniejszą rybę. sprzedaje się ją świeżą i mrożoną nie tylko w Europie, jest też eksportowana do Ameryki i Azji.

Sola zwyczajna zasiedla wody strefy przybrzeżnej od północnej Norwegii do Senegalu oraz Morze Śródziemne. odławia się ją włókami, głównie w północnym Atlantyku i Morzu Północnym. W Europie występuje wiele blisko spokrewnionych z nią gatunków, które potrafi rozpoznać tylko fachowiec. 

Sola na całym świecie jest uważana za szlachetną i wykwintną rybę, ale odławiana jest w niewielkich ilościach i na rynek europejski trafia dopiero wtedy, gdy osiągnie przynajmniej 24 cm  długości ciała. I właśnie to czyni ją tak cenną, cena tak wykwintnej ryby waha się w Polsce od 60 do nawet 150 zł za kilogram. 

Można ją gotować w bulionie w temperaturze poniżej punktu wrzenia lub na parze, smażyć i piec w piekarniku.

Aby mięso pozostało delikatne, temperatura nie może być zbyt wysoka.