Śledzie w sosie śliwkowym

  • porcje / 8
  • przygotowanie / 30 min/plus czas moczenia śliwek 1 godz.
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / niskokaloryczne
  • koszt / średnio drogie

składniki:

  • 1 opakowanie filetów  śledziowych (matiasy)w zalewie z oliwą
  • 2 opakowania suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1 szklanka migdałów
  • 5 łyżek oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta cukru
  • zielenina 
  • cytryna do dekoracji

 wykonanie:

 

Filety wyjmujemy z opakowania i rozkładamy na warstwie bibuły, aby odsączyć oliwę.Śliwki moczymy w letniej wodzie przez godzinę ,migdały parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki (możemy zakupić blanszowane ),parę sztuk odkładamy do przybrania półmiska, a pozostałe grubo siekamy. Śliwki gotujemy w wodzie w której się moczyły ( 12-15 min),przecieramy przez sito, łączymy z  oliwą, migdałami, doprawiamy do smaku solą , cukrem oraz sokiem z cytryny. Filety szerokie kroimy wzdłuż na połowę a mniejsze pozostawiamy takie jakie są, wszystkie zwijamy w ciasny rulonik, spinamy wykałaczką i układamy na głębokim półmisku polewając sosem. szczelnie przykryte odstawiamy do lodówki na godzinę lub nieco dłużej. Przed podaniem usuwamy wykałaczki, przybieramy plasterkami cytryny, zieleniną i migdałami.