SOLA NA BROKUŁACH

SKŁADNIKI:

  • 8 filetów z soli
  • 500 g brokułów
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól

sos:

  • 80 ml koncentratu buraczanego
  • sok z 1 i 1/2 limonki
  • łyżeczka sosu Worcester
  • łyżeczka miodu
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

Na patelnię wlej wino, 100 ml wody i sok z cytryny. Dodaj umyty i posiekany koperek, dopraw i zagotuj.

Filety z soli umyj, przekrój wzdłuż na połówki, zwiń w różyczki, zepnij wykałaczkami i włóż do gorącego wywaru winnego. Przykryj, gotuj 5 minut, na małym ogniu.

różyczki brokułów obgotuj w osolonej i posłodzonej wodzie.

Przygotuj sos: Do niewielkiego garnka wlej koncentrat buraczany, sok z limonki i sos Worcester. Dodaj łyżeczkę miodu. Zagotuj, wymieszaj z mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Ponownie zagotuj, mieszając.

Ryby podawaj z brokułami i sosem.Smacznego.

Comments: 0