halibut biały ( hippoglossus hippoglossus ) 

Podobnie jak gładzica , należy do ryb flądrowatych prawo ocznych . Jego obszar poławiania rozciąga się od Spitsbergenu po Zatokę Biskajską , obejmuje też północną część zachodniego Oceanu Atlantyckiego. Łowi się ją za pomocą długiego wędziska ( longliny )albo sieci trałowych. Halibut ma duże znaczenie gospodarcze, jednak w porównaniu z wcześniejszym okresem łowi się go teraz znacznie mniej.

Ryba ma stosunkowo wąskie, wydłużone ciało oraz szczęki i zęby tak samo dobrze rozwinięte zarówno na stronie ocznej , jak i ślepej. Linia boczna przechodzi łukiem nad płetwę piersiową. Strona oczna jest brunatnoszara, a a strona ślepa całkiem biała . Halibut biały jest największą rybą płastugokształtną i można go dostać jedynie na zamówienie, o ile zajmuje się tym jakiś dostawca na polski rynek.

Jej bogate w białko ,chude mięso o delikatnym aromacie można przyrządzać na rozmaite sposoby. Doskonale smakuje gotowane na parze lub duszone; nie należy tylko zbyt mocno doprawiać.