HALIBUT PIECZONY Z MASŁEM ZIOŁOWYM

Składniki:

  • 700 g halibuta
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżka oleju
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Utrzyj masło z połową natki pietruszki i szczypiorku.

Rybę umyj, osusz i podziel na porcje. skrop je sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Ułóż kawałki ryby na wysmarowanej olejem blasze.Posmaruj je połową masła ziołowego i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na około 10 minut. Gdy masło się roztopi , wyjmij blachę , odwróć porcje ryby, posmaruj je resztą masła i piecz jeszcze przez 10 minut, aż będą miały złoty kolor.

Przed podaniem posyp rybę pozostałą natką i szczypiorkiem. Podawaj z ryżem i sałatą z sosem winegret.