Śledź w jednym zdaniu

  • Śledzia świeżego należy dokładnie umyć, delikatnie oczyścić z łuski, odciąć głowę, ostrym nożem rozkroić wzdłuż brzuch, wyjąć wnętrzności i ostrożnie usunąć kręgosłup, po czym powtórnie umyć, osuszyć , ewentualnie faszerować  i smażyć lub dusić.

 

  • Śledź przed smażeniem skropiony cytryną będzie smaczniejszy i lżej strawny. Smaży się go na oleju, maśle lub margarynie, nigdy na smalcu czy słoninie.

 

  • Ryba będzie ładnie zrumieniona, jeśli przed smażeniem osuszymy ją papierowym ręcznikiem kuchennym , a delikatniejszy smak uzyskamy mocząc rybę przez około 40 min w świeżym mleku i obtoczeniu w mące.

 

  • Aby usunąć silnie unoszący się zapach który wydziela się podczas smażenia śledzi , należy dodać do rozgrzanego oleju plasterki surowego ziemniaka, lub wlać trochę soku ze świeżej cytryny. Po przez dodanie wyżej wymienionych składników zneutralizujemy ten unoszący się zapach.