ŁOSOŚ Z BROKUŁAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki:

  • 400 g filetów z łososia
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • oliwa
  • brokuł
  • 2 cebule
  • 200 g mozzarelli
  • 125 g płatków migdałowych
  • 2 żółtka
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • cukier
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

Filety z łososia umyj i osusz, a następnie podziel na kawałki. posól, oprósz pieprzem i smaż na oliwie przez 10 minut.

Brokuł ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odcedź i i podziel na różyczki.

mozzarellę zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę posiekaj.

Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem, wyłóż spód płatem ciasta francuskiego. Ciasto po całości  nakłuj widelcem i posyp połową startej mozzarelli oraz połową uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych, połową posiekanej cebuli i brokułów.Na tak przygotowanym spodzie ułóż kawałki z łososia i skrop sokiem z cytryny. Na tak przygotowanym łososiu powtarzamy czynności nakładając wszystkie warstwy raz jeszcze ale w odwrotną stronę, tak aby ser znalazł się na górze. Tak przygotowany farsz przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego i zlepiamy starannie wszystkie brzegi. Wierzch posmaruj rozkłóconymi żółtkami.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180'C przez około 50 minut.