KARP FASZEROWANY

 

  • porcji/6
  • czas przygotowania/90 min.
  • trudność/średnio trudne
  • kaloryczność/średnio kaloryczne
  • koszt/średnio drogie

składniki:

  • żywy karp o wadze do 1,5 kg
  • sól i pieprz lub przyprawa do ryb
  • oliwa

farsz:

  • 2 łyżki tartej bułki
  • duża łyżka masła
  • żółtko
  • 2 łyżki rodzynek
  • duża łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki letniego mleka

 przygotowanie:

Pozbawionego łusek karpia rozcinamy,patroszymy,odrzucamy oczy,wycinamy skrzela,dokładnie myjemy,obsuszamy,posypujemy lekko przyprawami.Ryba powinna być w całości,z niewielkim rozcięciem po wypatroszeniu(nic się nie stanie jak będzie sama tusza).

Przygotowujemy farsz: tartą bułkę zalewamy mlekiem.Rozcieramy masło z żółtkiem,dodajemy namoczoną bułkę,opłukane i odsączone rodzynki,natkę.Całość wyrabiamy na jednolitą ,pulchną masę, przyprawiamy do smaku. Nadziewamy karpia, zaszywamy lub dokładnie spinamy szpadami, polewamy oliwą, układamy w rynience do pieczenia ryb albo naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku lub na płycie. czas pieczenia zależy od wielkości ryby i wynosi 40-60 min w około 180 stopni. Ryba powinna być ładnie zarumieniona. Podajemy pokrojoną w zgrabne, niezbyt grube dzwonka, na podłużnym półmisku przybranym zieleniną.