Owoce morza: cenione na całym świecie.

          

 OWOCE MORZA: CENIONE NA CAŁYM ŚWIECIE!

 

 

Niezwykle Smaczne i przyjemnie lekkie : owoce morza są obecnie poszukiwane jak nigdy dotąd i stanowią nie lada wyzwanie kulinarne .W Polsce niestety rozkoszujemy się od całkiem niedawna tymi specjałami, ale z roku na rok jest coraz więcej smakoszy Owoców Morza i skorupiaków w naszym Kraju. Mają jednak Pewną wadę; Niektóre z nich sporo kosztują.

 

POTRAWY LUKSUSOWE: ostrygi, homary i langusty zawsze uchodziły za ceniony przysmak i symbol wytwornej kuchni. Nie może ich zabraknąć na żadnym przyjęciu czy w dużym bufecie. Kiedyś jednak przyjemność ich spożywania zarezerwowana była wyłącznie dla mieszkańców terenów nadmorskich, obecnie sytuacja ta zdecydowanie się zmieniła. Dziś bowiem wrażliwe, łatwo psujące się owoce morza dzięki najnowszym technologiom chłodzenia i odpowiednim środkom transportu można błyskawicznie przewieźć w dowolne miejsce na ziemi, oddalone nawet o setki kilometrów, zapewniając im nadal znakomitą jakość. Jeszcze łatwiejsze jest przewożenie mrożonek. Jeśli jednak zachowamy proces mrożenia przez cały czas transportu nie zostanie zakłócony, to mrożonki pod względem smakowym wcale nie ustępują świeżym owocom morza.

 

SKORUPIAKI I MIĘCZAKI

Do pierwszej wielkiej grupy owoców morza zalicza się uzbrojone najczęściej w solidny pancerz skorupiaki ( Crustacea ). Należą do nich krewetki, langusty, homary i kraby. Drugą wielką grupę tworzą mięczaki ( Mollusca ) . Wśród nich znajdujemy między innymi  małże, ślimaki i głowonogi. pod względem kulinarnym głowonogi dzieli się  na sepie, kalmary i ośmiornice, które wszystkie razem potocznie określa się jako mątwy.