Gładzica ( Pleuronectes platessa )

Żyje w płytkich wodach (zwłaszcza młode osobniki ), na głębokości do około 100 metrów. Główne obszary jej odławiania za pomocą sieci włókowych to przede wszystkim północne rejony Oceanu Atlantyckiego.

Ryba ta jest stosunkowo łatwa do odróżnienia od swoich krewniaków dzięki silnie wygrzbieconemu ciału, gładkiej skórze i czerwonym kropkom na brunatnej stronie ocznej. Na głowie, na przednim końcu linii bocznej, znajdują się liczne skostniałe wyrostki skórne. Długość jej ciała może nawet dochodzić do metra długości ale zazwyczaj nie przekracza 35 do 40 cm.Bardzo cenione są młode osobniki, łowione w maju ryby, zwane "majowymi flądrami", ponieważ ich mięso w tym okresie jest wyjątkowo delikatne.

Świeże gładzice nadają się doskonale do smażenia.  Delikatne mięso tych ryb ma wyborny smak, zwłaszcza w maju, gdy ryby podpływają do wybrzeży na tarło. Sprawdzając świeżość, należy koniecznie obejrzeć stronę oczną. W sklepie gładzice najczęściej leżą do góry jasną stroną, która prawie zawsze dobrze wygląda.

Majowa gładzica - młoda i pyszna