Makrela w śmietanie

 

  • porcji / 4
  • przygotowanie / 60 min
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt / średnio drogie

 

składniki:

 

  • 4 świeże filety z makreli
  • szklanka lekko kwaśnej  gęstej śmietany 
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku ( duże )
  • cytryna
  • mąka krupczatka 
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

 

wykonanie:

 

Umyte , obsuszone filety kropimy obficie sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min. Mąkę mieszamy z przyprawami, mocno dociskając filety dokładnie obtaczamy i  smażymy na bardzo gorącym tłuszczu na złoty kolor, z obu stron. Tak usmażone filety zalewamy śmietaną z wymieszaną cebulą i czosnkiem.Przykrywamy ,stawiamy patelnię na najmniejszym ogniu i dusimy przez 10 min. Gotowe wykładamy na półmisek lub bezpośrednio na talerze. Sos spod makreli, gdy trzeba , lekko doprawiamy i zalewamy nim porcje ryby i podajemy. Ryba jest najsmaczniejsza  z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem sałaty skropionej sokiem z cytryny.