Karp jest najpopularniejszą rybą słodkowodną. zamieszkuje wolno płynące rzeki, jeziora, hoduje się go także w stawach. Karpia można odławiać i sprzedawać, jeśli waży ponad pół kilograma. W sklepach jest dostępny przez cały rok, ale najczęściej można kupić rybę żywą, bywają także w formie patroszonego,fileta jak i dzwonka. Karpia możemy spotkać w konserwach  i wędzonego. Najsmaczniejsze są ryby ważące nie więcej niż 2 kg. Ich mięso jest białe, z różowym lub żółtym odcieniem, delikatne, soczyste i odznacza się specyficznym aromatem.

W Polsce karp - przede wszystkim  smażony lub w galarecie - stanowi główne danie wieczerzy wigilijnej. natomiast w ciągu roku ryba ta niezbyt często pojawia się na naszych stołach. Tymczasem z karpia można przygotować naprawdę bardzo wiele zarówno prostych , jaki wykwintnych dań na przeróżne okazje. O odmienności tych dań decyduje bowiem przede wszystkim sposób ich przygotowania. Inaczej smakuje karp gotowany w jarzynach, a inaczej smażony,czy pieczony. Na wygląd i smak przyrządzanych dań wpływają także proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami jak i rodzajami przypraw. Dodam , że ilość używanych przypraw , zależy od indywidualnych smaków i gustów danego smakosza tych smacznych dań. 

Wszystkie zamieszczone na tej stronie przepisy zostały sprawdzone, a składniki potrzebne do  ich wykonani są dostępne na naszym rynku.