ŁOSOŚ ATLANTYCKI (Salmo salar )

Łosoś atlantycki występuje w zimnych i średnio zimnych wodach północnego Atlantyku oraz u północnoamerykańskich wybrzeży tego oceanu. Łososie w znacznych ilościach występują także w kanadyjskich rzekach, Europa ( od Portugalii do Morza Białego, Morze Północne i Bałtyk . Odżywiają się niewielkimi rybami i skorupiakami. Właśnie te ostatnie są odpowiedzialne za piękne czerwone zabarwienie łososiowego mięsa. Jest rybą dwuśrodowiskową: w wieku 3-6 lat w niewielkich ławicach przechodzi na tarło do rzek, uzyskując na bokach zielone lub brązowe zabarwienie. W tym czasie nie przyjmują żadnego pokarmu, stąd wiele z nich-zwłaszcza samców -po tarle ginie z wycieńczenia. Narybek przez 2-3 lata pozostaje w wodach słodkich, a potem wędruje do mórz. Łososie przebywające w wodach słonych łowi się często za pomocą pławnic lub sznurów haczykowych, natomiast w rzekach podczas tarła chwyta się je w sieci nastawne lub ciągnione. Łosoś ma niebieskawy grzbiet i srebrzyste boki z ciemnymi plamami powyżej linii bocznej. Może osiągać 150 cm  długości i do 36 kg wagi,ale najczęściej spotykane są jedno metrowe okazy. Mięso łososia Atlantyckiego jest bardzo zwarte i jest znacznie droższe niż mięso łososia hodowlanego, regularnie odławianego. Łososia przyrządzamy na wszelkie sposoby: smażymy , grillujemy, dusimy, wędzimy, marynujemy itp.

   

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 G RYBY:

100 g zawiera : 208 kcal , 20,4 g białka, 55 mg cholesterolu , 365 mg potasu, 240 mg fosforu, 59 mg sodu , 27 mg magnezu , 8,7 mg niacyny , 3,6 mg witaminy E