łosoś pacyficzny z alaski

Łosoś może osiągać 150 cm długości i ważyć do 45 kg. Rzadko spotyka się jednak ryby większe niż 20 kg.  W polskich sklepach spotkać możemy trzy odmiany tej ryby: łososia bałtyckiego, łososia norweskiego pochodzącego z hodowli oraz łososia pacyficznego.

Łososie pacyficzne (Oncorhynchus spp.), zaliczane do rodziny łososiowatych (Salmonidae), występują w wodach Morza Arktycznego, północnej części Oceanu Spokojnego oraz w ich zlewiskach. Charakteryzują się mocną, dobrze umięśnioną budową ciała, posiadają płetwę tłuszczową na grzbiecie przed płetwą ogonową. Ubarwienie ciała srebrzysto – oliwkowe, w okresie tarła ulega znacznym zmianom, szczególnie u samców, u których zachodzą zmiany morfologiczne – na grzbiecie powstaje garb, szczęki wyginają się na kształt haka.

Dojrzałe płciowo łososie pacyficzne, podobnie jak łosoś bałtycki, wchodzą na tarło do rzek i potoków, pokonując nieraz odległość od kilku do kilku tys. km.

Pożywienie łososi pacyficznych stanowią mniejsze ryby oraz bezkręgowce. Ikra łososi pacyficznych służy do wyrobu czerwonego kawioru a mięso koloru pomarańczowego posiada wysoką wartość konsumpcyjną.

WYSTĘPOWANIE
Wody Morza Arktycznego, północna część Oceany Spokojnego oraz ich zlewiska.

STAN
Populacja łososia pacyficznego poławianego u wybrzeży Alaski jest stabilna – poławiane tam ryby posiadają certyfikat MSC.