Zapiekanka ziemniaczana z

Łososiem i porem w sosie śmietanowym i serowym

 

SKŁADNIKI:

  • 10 ziemniaków
  • 800 gr fileta z Łososia
  • 100 gr masła
  • 350 gr sera żółtego mogą być wiórki
  • śmietana gęsta (18 %)
  • serek topiony kiełbaska o smaku łososia 
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 duże pory 
  • 2 ząbki czosnku( może być w proszku)
  • Vegeta,pieprz,sól
  • koperek (może być suszony)
  • 1 cytryna

WYKONANIE:

Ziemniaki obrać lekko podgotować w osolonej wodzie.Rybę umyć i rozdrobnić (pokroić w kostkę) i przyprawić Vegetą,pieprzem,dodać czosnek i oliwę oraz skropić połową cytryny.Tak przygotowanego łososia odstawiamy na 2 godziny do lodówki.Przygotowujemy naczynie żaroodporne i smarujemy odrobiną masła .Ziemniaki kroimy w talarki o grubości 0,3-0,5 cm i połowę układamy na dnie naczynia, posypujemy 1/3 startego żółtego sera.Serek topiony rozrobić w kubku ze śmietaną  dodać koperek,pieprz biały, Vegetę i trochę do smaku soku z cytryny.Sos powinien mieć gęstość śmietany,jeśli jest za gęsty można dodać troszkę wody.Tak przygotowanym sosem, polewamy wcześniej poukładane talarki ziemniaków pozostawiając połowę sosu na później łososia układamy na pierwszej warstwie sosu.Por myjemy i kroimy w talarki.pokrojony por przesmażyć na maśle,aż będzie miękki,posolić i popieprzyć.Przygotowany por przekładamy na rybę i zakrywamy  pozostałym sosem.Układając na nim pozostałe talarki ziemniaków posypując startym serem.Piec ok.35-40 min.w temperaturze 170ºC- 190ºC jest w tej potrawie takie bogactwo smaków,że można jeść bez dodatków.Serdecznie polecam i życzę smacznego.