Wigilijna

  • porcje / 8
  • przygotowanie / 110 min
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt / średnio drogie

składniki:

  • Głowy,ogony, kręgosłupy i płetwy 
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • 1 seler
  • 5 brukselek
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 goździki
  • mielona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

 

wykonanie:

 

Marchew, pietruszkę, seler, brukselkę, groszek i wcześniej przyrumienioną na blasze cebule zalewamy 6 szklankami wody i gotujemy około 1 godziny. Ugotowany wywar przecedzamy przez sito. Tak odcedzony wywar przyprawiamy papryką, gałka muszkatołową, goździkami, pieprzem . Do wywaru wkładamy części karpia (głowy kręgosłupy itd.).

Gotujemy pod przykryciem około 30 min po czym przecedzamy zupę przez sito . Z mąki i masła robimy zasmażkę i dodajemy do zupy po czym doprawiamy do smaku pieprzem i solą .