stronia, flądra (Platichthys flesus )

Obszar występowania stroni, zwanej też flądrą, rozciąga się od Morza Białego po wybrzeża Maroko i obejmuje całe Morze Śródziemne oraz Morze Czarne. Żyje ona w płytkich wodach, występuje także w ujściach rzek i niekiedy dociera nawet dość daleko w górę rzeki. Odławia się ją przed wszystkim w Bałtyku, w wodach duńskich, ale połowy Gładzicy są znacznie większe. W sprzedaży Stronia zazwyczaj bywa oferowana razem z gładzicą. W handlu obie ryby są często ze sobą mylone, a mięso stroni smakuje podobnie jak majowej gładzicy.

Flądra z Morza Bałtyckiego jest podobna do gładzicy, ale różni się od niej obecnością wyrostków skórnych oraz grubszymi łuskami w przedniej części linii bocznej. ryba osiąga długość do 50 cm, i 6 kg wagi,  jednak najczęściej nie przekracza 30 cm.

Jest to ryba bardzo popularna na Polskim rynku, lecz w handlu jest dostępna tylko w postaci tuszek i filetów.

Nadaje się do grillowania, smażenia, pieczenia, duszenia oraz wędzenia.

jest to ryba o wyjątkowo chudym, delikatnym mięsie, która jednak najlepiej smakuje po usmażeniu na maśle.