KARP W SOSIE MADEROWO-GRZYBOWYM

                                SKŁADNIKI;

  • 1 kg karpia
  • sok z cytryny
  • 4-6 kapeluszy suszonych grzybów
  • 200 ml gotowego ciemnego sosu pieczeniowego
  • 50 ml madery
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól,pieprz
  • olej

WYKONANIE;

Karpia pokrój w dzwonka,posól,dopraw pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

Grzyby mocz w wodzie 30 minut, potem ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły, odcedź i pokrój w paski.

Sos pieczeniowy zagotuj z maderą i koncentratem pomidorowym. Dodaj pokrojone grzyby i gotuj jeszcze chwilę. Dopraw rozmarynem, solą i pieprzem.

Dzwonka z karpia rozłóż na wysmarowanej olejem blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180'C na złoty kolor ( ok. 20 minut).

Podawaj z ciepłym sosem i ziemniakami z wody.