BULION

  • porcje / 6
  • przygotowanie / 60 min
  • trudność / łatwe
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt / średnio drogie

 

składniki:

  • 1 kg karpia
  • 1 l wywaru z jarzyn
  • 2 żółtka
  • pieprz
  • sól

 

wykonanie:

 

Sprawionej rybie odciąć głowę i płetwy.Oczyścić głowę z oczu i skrzeli po czym , tułów kroimy na dzwonka. Oczyszczoną głowę wkładamy wraz z płetwami i ogonem do wywaru z jarzyn, gotując przez około 30 min. Wywar osolić i ugotować w nim rybę. Tak przyrządzony  bulion przecedzamy przez sito po czym zaciągamy żółtkami. Przyprawiamy  solą i pieprzem. Tak przygotowany bulion podajemy na talerzach wykładając po jednym dzwonku ryby,  zalewając zupą. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź kruchymi paluszkami.