Lin ( Tinca tinca )

   Lin to ryba występująca na obszarze całej Europy, możemy spotkać go przede wszystkim w mulistym jeziorze jak i stawie. Lin na górnej wardze jest wyposażony w dwa wąsy, małe łuski ,charakterystycznie zaokrąglone  płetwy, małe czerwone oczy oraz krępe,zielone ubarwienie ciała. Ryba osiąga wymiary ok.65 cm, ale najbardziej spotykanymi okazami są liny o wymiarach 25 do 35 cm, waga 1-2 kg. Lin jest to ryba należąca do najsmaczniejszych z ryb karpiokształtnych. Podczas przyrządzania lina należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ po uśmierceniu ryby, rdzeń kręgowy i mięśnie funkcjonują jeszcze przez parę godzin, dlatego mogą występować nerwowe odruchy ryby.

można go przyrządzać na wiele sposobów: smażyć, grillować, piec, gotować, dusić a nawet wędzić.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 g RYBY:

100 g zawiera - 44 KCAL , 11,2 g białka, 2,3 g tłuszczu.