KARP W SOSIE WINNYM

 

  • porcje /4
  • przygotowanie / 90 min
  • trudność / trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt / drogie

 

składniki:

  • żywy karp o wadze do 1,6 kg (patroszony 1,2 kg)
  • 4 duże pieczarki, cebula, łyżeczka masła
  • marchew, korzeń pietruszki
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • biała część pora, duża cebula
  • 2 i 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • kilka ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • kopiasta łyżka masła
  • duża łyżka mąki
  • 50 dag najmniejszych pieczarek

wykonanie:

Karpia po oczyszczeniu, patroszymy, odrzucamy oczy, suszymy lekko wewnątrz i z zewnątrz przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce.

Na maśle smażymy posiekaną cebulę i 4 pieczarki, przyprawiamy, chłodzimy. Karpia nadziewamy chłodnym farszem, zszywamy lub spinamy , układamy w rynience. Jarzyny ucieramy na tarce z dużymi otworami, cebulę siekamy, jarzynami posypujemy rybę, zalewamy szklanką wody i dwoma szklankami wina, dodajemy przyprawy, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy bez przykrycia przez ok. 30 min ( czas gotowania zależy od wielkości ryby ).Wywar, w którym ryba się gotuje, powinien w połowie wyparować.

Ugotowanego karpia wyjmujemy i układamy w naczyniu do zapiekania. Jarzyny z pozostałym wywarem przecieramy przez sito. Z mąki i masła robimy zasmażkę, rozprowadzamy przetartym wywarem, dodajemy wino ( 1/2 szklanki) i, gdy trzeba, doprawiamy sos do smaku.

Gęstym sosem polewamy przygotowanego do zapiekania karpia i wstawiamy na 20 min do nagrzanego piekarnika.

Oddzielnie na maśle, smażymy małe pieczarki ( powinny lekko zbrunatnieć ). Zapieczoną rybę wykładamy na podłużny półmisek, przybrany zieleniną, dzielimy na zgrabne porcje, obkładamy pieczarkami. Podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z świeżym pieczywem.

Comments: 0